Документ за јавни политики за недискриминација врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет

Jovan, Ananiev (2019) Документ за јавни политики за недискриминација врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет. Manual. Институт за човекови права, Скопје.

[thumbnail of ДОКУМЕНТ ЗА ЈАВНИ ПОЛИТИКИ ЗА НЕДИСКРИМИНАЦИЈА ВРЗ ОСНОВ НА СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЈА И РОДОВ ИДЕНТИТЕТ.pdf]
Preview
Text
ДОКУМЕНТ ЗА ЈАВНИ ПОЛИТИКИ ЗА НЕДИСКРИМИНАЦИЈА ВРЗ ОСНОВ НА СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЈА И РОДОВ ИДЕНТИТЕТ.pdf

Download (694kB) | Preview

Abstract

Документов за јавни политики за заштита од дискриминација, врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет, има за цел да даде
приказ на главните области и облици на дискриминација во Република Северна Македонија, преку претставување резултати од истражувања, анализа на документи и интервјуа. Бидејќи главно тело за еднаквост е
Комисијата за заштита од дискриминација, која се очекува да отпочне со работа во блиска иднина, главниот осврт на овој документ е кон Коми-
сијата, преку следење на нејзините нови надлежности и давање препо-
раки кои мерки треба да ги преземе. Исто така, Документов содржи пре-
пораки и до органите на управата, единиците на локалната самоуправа,
Народниот правобранител и невладините организации.

Item Type: Monograph (Manual)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Jovan Ananiev
Date Deposited: 30 Jan 2020 12:26
Last Modified: 30 Jan 2020 12:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23605

Actions (login required)

View Item View Item