Детерминикација и демаркација на поимите „мала држава“ и „мала сила"

Marolov, Dejan (2019) Детерминикација и демаркација на поимите „мала држава“ и „мала сила". Годишен зборник 2019 - Филолошки факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. ISSN 1857-7059

[thumbnail of Детерминација и демаркација на поимите мала држава и мала сила.pdf]
Preview
Text
Детерминација и демаркација на поимите мала држава и мала сила.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Сметаме дека дефинирањето на поимот „мала држава“ е и можно и пожелно и има за цел да послужи како алатка во науката на меѓународните односи. Нашата основна забелешка во досегашната теоретска работа кај авторите кои се занимаваат со оваа проблематика, е фактот што во најголем број од случаите кога се обидуваат да дадат дефиниција, тие поаѓаат од погрешната претпоставка дека овој поим (секогаш) е ист со поимот „мала сила“ и практично не прават разлика помеѓу двата термина. Токму тоа е основната задача и цел на овој труд, т.е. од една страна да ја наметне потребата од дефинирање на поимот „мала држава“ и да го сугерира начинот на дефинирање, како и да направи и да ја образложи разликата со терминот „мала сила“, од друга страна.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dejan Marolov
Date Deposited: 30 Jan 2020 12:26
Last Modified: 30 Jan 2020 12:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23603

Actions (login required)

View Item View Item