Стратегија за развој на туризмот во Општина Гази Баба 2017-2021

Metodijeski, Dejan and Mitreva, Elizabeta and Filiposki, Oliver and Cuculeski, Nikola and Dimitrov, Nikola and Taskov, Nako and Kartalov, Aleksandar (2016) Стратегија за развој на туризмот во Општина Гази Баба 2017-2021. Општина Гази Баба, Скопје.

[thumbnail of Print-Ready-STRATEGIJA-ZA-RAZVOJ-NA-TURIZMOT-VO-OPSTINA-GAZI-BABA.pdf]
Preview
Text
Print-Ready-STRATEGIJA-ZA-RAZVOJ-NA-TURIZMOT-VO-OPSTINA-GAZI-BABA.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Општина Гази Баба е дел од главниот град на Скопје, со специфични карактеристики на урбани и рурални територијални сегменти. Во изминатите неколку децении на постоење и егзистирање општината е идентификувана од пошироката домашна и странска јавност како индустриска локомотива на градот Скопје и скопскиот регион. Но жителите на град Скопје и општина Гази Баба знаат дека на територијата на општина Гази Баба егзистираат многу природни ресурси, културно наследство и знаменитости, земјоделска раноградинарска традиција која ги снабдува сите маркети во Скопје и секако познати урбани брендови (плоштадот Филип II Македонски, Скопска пивара, Скопски саем, винариите Шато Камник и Сковин, Алкалоид, Европа, Континентал, Бриколаж, Меркур, Нептун, Супер Тинех, Кам, Жито Маркет, многу помали маркети, угостителски објекти и кафулиња). Стратегијата за туризам на Гази Баба треба да претставува одлична основа за поорганизиран и поинтензивен развој на туризмот и туристичката дејност во општината.

Item Type: Other
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Dejan Metodijeski
Date Deposited: 30 Jan 2020 12:23
Last Modified: 30 Jan 2020 12:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23593

Actions (login required)

View Item View Item