Анализа на процесот на регионализација на Република Северна Македонија

Cabuleva, Kostadinka and Miteva-Kacarski, Emilija (2019) Анализа на процесот на регионализација на Република Северна Македонија. Knowledge - International Journal, Scientific Papers, 35.5. pp. 1613-1618. ISSN 2545-4439

[thumbnail of АНАЛИЗА НА ПРОЦЕСОТ НА РЕГИОНАЛИЗАЦИЈА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА.pdf]
Preview
Text
АНАЛИЗА НА ПРОЦЕСОТ НА РЕГИОНАЛИЗАЦИЈА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА.pdf

Download (801kB) | Preview
Official URL: https://ikm.mk/home/

Abstract

Според Светската трговска организација, регионалните трговски договори се сите оние реципрочни трговски договори помеѓу два или повеќе партнери, што не мора да припаѓаат на истиот регион. Заклучно со јуни 2016 година, сите земји членки на СТО имаат потпишано регионални трговски договори, кои се стапени на сила. Постојат различни ставови за ефектите на регионалните трговски договори врз либерализацијата на глобалната трговија. Иако, регионалните трговски договори се дизајнирани да им користат на земјите потписнички, очекуваните придобивки може да бидат намалени доколку нарушувањата во распределбата на ресурсите како и отстапувањата во трговијата и инвестициите не се минимизираат. Трговската размена на Република Северна Македонија со странство се врши во услови на либерализација на трговијата врз основа на договори за слободна трговија со Турција и Украина и со земјите-членки на ЕФТА и ЦЕФТА и согласно Спогодбата за стабилизација и асоцијација меѓу Република Македонија и земјите-членки на Европската унија.
Клучни зборови: регионални трговски договори, Светска трговска организација, принцип на транспарентност, трговска размена.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 28 Jan 2020 13:54
Last Modified: 28 Jan 2020 13:54
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23546

Actions (login required)

View Item View Item