Tехноекономска анализа на подготовка и имплементација на подземната гасификација во рудниците за јаглен

Karanakova Stefanovska, Radmila and Panov, Zoran and Popovski, Risto and Murtanovski, Pece and Stoilkov, Aleksandar and Jovanova, Maja (2019) Tехноекономска анализа на подготовка и имплементација на подземната гасификација во рудниците за јаглен. Зборник на трудови „Природни ресурси и технологии" на Факултет за природни и технички науки. ISSN 185-6966

[thumbnail of trud-spisanie FPTN.pdf]
Preview
Text
trud-spisanie FPTN.pdf

Download (970kB) | Preview

Abstract

Доколку ја земеме во обѕир количината и квалитетот на достапните јагленовите ресурси, нашата земја која не располага со доволни и по структура поволни резерви на енергетски сировини, тогаш сме во ситуација да ја примениме новата технологија на експлоатација на вонбилансни резерви на јаглен. Најважна активност секако е изборот на локацијата за подземна гасификација на јаглен, која зависи, пред сѐ, од јагленовиот ранг, дебелината и длабочината на слојот, типот на покривните и основните слоеви, пропустливоста, порозноста на јагленот и околните карпи, итн. Неопходно е да се разгледа количината на јаглен што е во состојба да се гасифицира и да се процени вкупниот волумен на произведен гас од ПГ. Секако, пресметките за капитално инвестирање и техничките трошоци на производство имаат многу значајно место и во овој труд ние ќе им посветиме особено внимание на тоа.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Radmila Karanakova Stefanovska
Date Deposited: 28 Jan 2020 13:53
Last Modified: 28 Jan 2020 13:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23543

Actions (login required)

View Item View Item