Извори на Медиумското право

Majhosev, Andon and Belovski, Vojo (2019) Извори на Медиумското право. Годишен зборник на Правен факултет, IX (9). pp. 23-32. ISSN 1857-8713

[thumbnail of Извори на Медиумско право.pdf]
Preview
Text
Извори на Медиумско право.pdf

Download (848kB) | Preview
[thumbnail of Sodrzina na Godisen zbornik br. 9.pdf]
Preview
Text
Sodrzina na Godisen zbornik br. 9.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Апстракт: Медиумското право како релативно млада правна дисциплина својот развој го базира на брзиот развој на медиумите, особено електронските медиуми. Со развојот на медиумите се наметна потребата од нивна регулација. Медиумското право како правна дисциплина има свој предмет, содржина и правни извори. Предметот на проучување на Медиумското право е широк, но, во фокусот на проучување ја има слободата на изразување и регулацијата на медиумите. Во рамките на трудот ќе ги анализираме и најважните правни акти и извори на Медиумското право: меѓународните (актите на ООН, Советот на Европа) и националните (хетерономни) извори (устав, закони, подзаконски акти) и автономни извори (Етички кодекси, Статут, Правилници) на Здруженијата на новинари и актите на Трговските Радио-дифузни друштва.
Клучни зборови: медиумско право, предмет и содржина, извори на медиумското право.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Media and communications
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 28 Jan 2020 09:54
Last Modified: 28 Jan 2020 09:54
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23540

Actions (login required)

View Item View Item