Metodijeski, Dejan and Filiposki, Oliver and Nacov, Aleksandar and Georgieva, Ivana (2019) Регионални карактеристики на македонската гастрономија. Туристика, Скопје. ISBN 978-608-4872-05-4
Preview |
Text
Regionalni karakteristiki na makedonskata gastronomija.pdf Download (123kB) | Preview |
Abstract
Оваа книга, насловена како „Регионални карактеристики на македонската гастрономија“ е наменета за оние кои работат во туризмот и угостителството, за академската заедница, ученици и студенти, истражувачи, како и сите заинтересирани страни од приватниот, јавниот и невладиниот сектор кои директно или индиректно се поврзани со гастрономијата и туризмот. Книгата е изготвена со цел да се збогати постоечката литература поврзана со проблематиката на гастрономијата и туризмот во нашата земја, како и популаризација на регионалната гастрономска понуда.
Материјалот во книгата е поделен во четири поглавја. Во првиот дел е опфатен материјалот кој се однесува на суштината и објаснување на поимот гастрономија, современите тенденции за развој на гастрономијата и гастрономскиот идентитет.
Во вториот дел, обработен е материјалот поврзан со основите на македонската гастрономија, историскиот развој на гастрономијата, специфичностите на македонските јадења и традициите во исхраната.
Во третиот дел се разгледува модерната македонска гастрономија, а посветен е материјал на позначајните шефови од современата макдеонска гастрономија, нивните погледи кон гастрономијата и предлог рецепти по нивен избор.
Четвртиот дел е посветен на регионалните карактеристики на македонската гастрономија. Земени се предвид осумте региони во земјата, а секој од нив дадени се основните карактеристики, препознатливи гастрономски производи и манифестации, како и предлог мени за регионално јадење.
Во изработката на книгата користена е соодветна стручна литература и интернет извори од областа на гастрономијата и туризмот. Имајќи предвид дека ова е прво издание на книгата, можеби сме пропуштиле некои важни елементи поврзани со гастрономските карактеристики на регионите во нашата земја. За сите забелешки, мислења и коментари, авторите ќе Ви бидат благодарни и ќе ги земат предвид при создавањето на второто дополнето и проширено издание. Исто така, искажуваме благодарност и до сите наши колеги и соработници кои дадоа придонес во обезбедувањето на неопходните материјали за комплетирање на книгата.
Благодарност упатуваме и до рецензентите за укажаните позитивни и конструктивни сугестии.
Благодарни сме и на шефовите кои несебично ни доставија текстови поврзани со гастрономијата и предлог рецепти со кои ја збогативме содржината на оваа книга и ги одбележавме поважните чинители на модерната македонска гастрономија.
Item Type: | Book |
---|---|
Subjects: | Social Sciences > Economics and business |
Divisions: | Faculty of Tourism and Business Logistics |
Depositing User: | Dejan Metodijeski |
Date Deposited: | 28 Jan 2020 08:30 |
Last Modified: | 28 Jan 2020 08:30 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23520 |
Actions (login required)
View Item |