Европска унија: право и политики

Nikodinovska Krstevska, Ana and Tusevska, Borka and Kosevaliska, Olga and Stojanov, Trajce and Shikova, Natalija and Jakimovska, Svetlana and Gavrilovikj, Nenad and Ampovska, Marija and Denkova, Jadranka and Majhosev, Andon and Belovski, Vojo and Poposka, Zaneta and Marolov, Dejan (2019) Европска унија: право и политики. Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, Штип. ISBN 978-608-244-595-3

[thumbnail of Evropska unija, pravo i politki (UGD).pdf]
Preview
Text
Evropska unija, pravo i politki (UGD).pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Публикацијата Европска унија: право и политки претставува збирка во која на едно место се собрани ракописи на македонски јазик од областа на Европската унија, коишто се наменети како за академската така и за стручната заедница на правници, политиколози, практичари и студенти, но се разбира и за пошироки категории на читателска јавност. Збирката Европска унија: право и политики содржи ракописи од вкупно дванаесет различни автори кои обработуваат единаесет различни подрачја од европското право и политиките, како што се: европскиот идентитет, тероиите за европска интеграција, јазичната политика на Европската унија, правото на интелектуална сопственост на Европската унија, европското договорно право, европското отшетно право, административното право на земјите во Европската унија, европското трудово право и индистриските односи во Европската унија, системите на заштита на човековите права во Европската унија, надворешната политка на Европската унија и политиките за проширување на Европската унија. Поглавјата во книгата имаат теоретски и практичен приод кон различните проблематики што се обработуваат и преку еден унифициран пристап на изработка тие ги разработуваат основните содржини на правата и на политките на Европската унија преку примарното и секундарното право на Унијата, но и преку богатата практика на Судот на правдата на Европската унија.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 18 Feb 2021 11:59
Last Modified: 18 Feb 2021 11:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23443

Actions (login required)

View Item View Item