Рани посттрансфузиски реакции кај болни лекувани во дневната трансфузиолошка болница во Штип

Vitlarova, Jordanka and Kamcev, Nikola and Eftimova, Liljana and Paneva, Zaklina and Prickova, Irina and Jovevska, S and Filipova, Anka (2001) Рани посттрансфузиски реакции кај болни лекувани во дневната трансфузиолошка болница во Штип. In: 29ти Октомвриски средби, 2001, Ohrid, R. Macedonia.

[thumbnail of 29ти Октомвриски средби, 2001.pdf]
Preview
Text
29ти Октомвриски средби, 2001.pdf

Download (508kB) | Preview
[thumbnail of Poster.pdf]
Preview
Text
Poster.pdf

Download (234kB) | Preview

Abstract

Трансфузијата на крв и крвни компоненти крие многу опасности од појава на акутни-рани и касни-одложени трансфузиски реакции. И покрај тоа што водевме сметка за трансфундирање на на компонентна терапија по строго утврдени трансфузиолоишки индикации, сепак во целост не успеавме да ги избегнеме посттрансфузиските реакции. Поради природата на заболувањата кај пациентите кои се лекуваат во трансфузиолошката дневна болница, изменетиот имунолошки статус и политрансфузирањето, имавме лесни фебрилни и алергични реакции (о,59%) со кои лесно се справувавме. Во нашето 10 годишно работење немавме тешки посттрансфузиски реакции какви што се анафилактичен шок, Квинков едем и генерализирана уртикарија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 21 Jan 2020 14:23
Last Modified: 21 Jan 2020 14:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23402

Actions (login required)

View Item View Item