Анемии по породување во РЕ Гинекологија со акушерство во Медицински центар во Штип

Jankulovska, Stamenka and Vitlarova, Jordanka and Kamcev, Nikola (2003) Анемии по породување во РЕ Гинекологија со акушерство во Медицински центар во Штип. In: XVI Конгрес на лекарите на Р.Македонија, 4-7 June 2003, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of XVI Конгрес на лекарите на Р.Македонија, 2003.pdf]
Preview
Text
XVI Конгрес на лекарите на Р.Македонија, 2003.pdf

Download (3MB) | Preview
[thumbnail of Poster.pdf]
Preview
Text
Poster.pdf

Download (225kB) | Preview

Abstract

Цел на трудот: да се прикаже бројот на родилки со анемија за период од три години во РЕ Трансфузиологија со акушерство во Медицински центар во Штип и нивниот третман со трансфузија на Ер концентрати и и.в. апликација на амп. Venofer.
Материјал и методи: во изминатите три години во РЕ Гинекологија со акушерство се породени вкупно 3609 пациентки. Од нив кај е утврдено дека се има појавено анемичен синдром, поради што е започнато лекување со интравенозна примена на Amp. Venofer и трансфузија на еритроцитни концентрати, во зависност од клиничката состојба и хематолошките лабораториски параметри.
Резултати: Кај родилките третирани со трансфузија на еритроцитни концентрати (1-3 еритроцитни единици имаше пораст на Hg do 110 gr/l. Кај родилките третирани со i.v. апликација на Amp. Venofer во подолг временски период вредностите на хемоглобинот пораснаа до 110 gr/l.
Дискусија: Анемијата е резултат на намалувањето на железото кај мајката бидејки го користи плодот во текот на последниот триместар од бременоста, како и поради губиток на крв при самиот акт на породување. Терапијата со еритроцитни концентрати и Amp. Venofer даваат задоволителни резултати.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 28 Jan 2020 08:36
Last Modified: 28 Jan 2020 08:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23380

Actions (login required)

View Item View Item