Постинфективна антирабична профилакса со HDC – вакцина на лица јавени во период од 1985-1988 година

Kamceva, Milka and Kamcev, Nikola (1989) Постинфективна антирабична профилакса со HDC – вакцина на лица јавени во период од 1985-1988 година. Delo 74. ISSN 0350-2821

[thumbnail of Delo 74.pdf]
Preview
Text
Delo 74.pdf

Download (6MB) | Preview

Abstract

Од 1985 година за постинфективна антирабична профилакса на Инфективното одделение користеме HDC вакцина и SAR- серум анти рабикум.
Во периодот од шетири години за антирабична профилакса се јавиле вкупно 267 лица укасани од животни. Од нив комплетна антирабична заштита. SAR по 40 IE на кгр/ТТ и пет дози Рабивак добиле само 62 лица. Не се регистрирани посериозни алергични компликации.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 16 Jan 2020 11:05
Last Modified: 16 Jan 2020 11:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23361

Actions (login required)

View Item View Item