Посттрансфузиони реакции на крв и крвни компоненти во изминатите шест години во работните единици на ро Медицински центар-Штип

Kamcev, Nikola and Kamceva, Milka (1989) Посттрансфузиони реакции на крв и крвни компоненти во изминатите шест години во работните единици на ро Медицински центар-Штип. Delo 74. ISSN 0350-2821

[thumbnail of Delo 74.pdf]
Preview
Text
Delo 74.pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

Во периодот од 1983-1988 година во РЕ на РО Медицински центар-Штип трансфундирани се 11.518 крвни единици од кои на еритроцитни концентрати отпаѓаат 3.523 или 30,57%.
Во трудот е прикажана потрошувачката на полна крв, и еитромаса во РЕ на РО Медицински центар-Штип.
Од вкупно 11.518 трансфузии на крв забележани се само 67 или о,5% лесно алергични или фебрилни посттрансфузиоски компликации и една хемолитична реакција поради АБО и Rh инкомпатибилна крв, како резултат на заменет пациент.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 16 Jan 2020 11:03
Last Modified: 16 Jan 2020 11:03
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23360

Actions (login required)

View Item View Item