Терапија со еритроцитни концентрати сиромашни со леукоцити кај пациенти хронично зависни од трансфузија-наши искуства

Vitlarova, Jordanka and Kamcev, Nikola and Ivanova, Liljana and Prickova, Irina and Paneva, Zaklina and Kamcev, Donce (2000) Терапија со еритроцитни концентрати сиромашни со леукоцити кај пациенти хронично зависни од трансфузија-наши искуства. In: 1st Congress of Macedonian Society of Transfusion Medicine, 10-13 Oct 2000, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of 1st Congrees of Macedonian Society of Transfusion Medicine.pdf]
Preview
Text
1st Congrees of Macedonian Society of Transfusion Medicine.pdf

Download (602kB) | Preview
[thumbnail of Poster.pdf]
Preview
Text
Poster.pdf

Download (387kB) | Preview

Abstract

Реално да се прикаже ефектот од терапија со еритроцитни концентрати сиромашни со леукоцити кај пациенти хронично зависни од трансфузија, хоспитализирани и лекувани во Дневната трансфузиолошка болница во Штип.
Во периодот од 01.01.1999 година до 30.03.2000 година хоспитализирани се и лекувани вкупно 10 болни хронично зависни од трансфузија на еритроцитни концентрати сиромашни со леукоцити од кои 4 болни со Thalassemia major и 6 болни со Sy nyelodisplasticum. Болните беа трансфундирани еднаш месечно со по најмалку две дози на еритроцитни концентрати сиромашни со леукоцити.
Даруваната крв беше земана со Baxter I Terumo кеси, а филтрирана со Baхter-Sepacell RS I Pall Purecell RH филтри. Со употреба на овие филтри добиени се еритроцитни концентрати сиромашни со леукоцити за околу 99-99,9% со што беа спречени несакани ефекти од трансфузија на алогени леукоцити.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 28 Jan 2020 09:31
Last Modified: 28 Jan 2020 09:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23351

Actions (login required)

View Item View Item