Национална стратегија-основен предуслов за безбедна крвна трансфузија-наши искуства

Kamcev, Nikola and Dejanov, Ivan and Vitlarova, Jordanka and Kamceva, Milka and Ivanova, Liljana (2000) Национална стратегија-основен предуслов за безбедна крвна трансфузија-наши искуства. In: 1st Congress of Macedonian Society of Transfusion Medicine, 10-13 Oct 2000, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of 1st Congrees of Macedonian Society of Transfusion Medicine.pdf]
Preview
Text
1st Congrees of Macedonian Society of Transfusion Medicine.pdf

Download (584kB) | Preview
[thumbnail of Poster.pdf]
Preview
Text
Poster.pdf

Download (188kB) | Preview

Abstract

Службата за Трансфузиона медицина е одговорна за “сигурна„ , ефикасна и континуирана снабденост со крв, клеточни концентрати и плазма продукти на нашата рржава. Во наредните години таа треба да посвети поголемо внимание на еден од своите приоритети: подигнување на нивото на сигурност и воведување на систем на квалитет. Сигурна крв е онаа крв која не содрѓи ниту вируси, бактерии, паразити, ниту лековми, алкохол, хемиски и други супстанци, кои можат да предизвикаат болест, опасност или повреди кај принателот.
Истражувањата покажаа дека ризикот од трансмисивни инфекции е пропорционален со недостат со недостатоците во трансфузискиот систем, т.е. неспособноста за соочување со новите предизвици, промени, непостоење на соодветна законска регулатива, недоволен скрининг на дарителите, слаба комуникација со пациентите и докторите, употреба на фамилијарна и платена крв, отсуство на Национална програма за сигурна трансфузија, нарушени комуникации меѓу трансфузиските служби и соодветните институции во државата.
За постигнување на висок степен на сигурност на трансфундитаната крв и крвни продукти потребни се: многу финансиски средства , опременост на трансфузиолошјите служби, користење на високо специфични и сензитивни тестови, донесување национална стратегија и здравствени работниците.
Донесување национална стратегија претставува основен предуслов за обезбедување на сигурна трансфузија на крв.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 28 Jan 2020 08:39
Last Modified: 28 Jan 2020 09:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23349

Actions (login required)

View Item View Item