Примена на нискомолекуларен хепарин во лекувањето на длабока венска тромбоза кај бремени жени

Vitlarova, Jordanka and Kamcev, Nikola and Dejanova, Vesna and Jankulovska, Stamenka (2004) Примена на нискомолекуларен хепарин во лекувањето на длабока венска тромбоза кај бремени жени. In: II Congress of Macedonian Society of Transfusion Medicine, 29 Sept-02 Oct 2004, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of II Congress of Macedonian Society of Transfusion Medicine.pdf]
Preview
Text
II Congress of Macedonian Society of Transfusion Medicine.pdf

Download (757kB) | Preview
[thumbnail of Poster.pdf]
Preview
Text
Poster.pdf

Download (465kB) | Preview

Abstract

Цел: Да се прикаже примената на нискомолекуларниот хепарин (LMWH) во лекувањето на длабока венска тромбоза (DVT} на долните екстремитети кај бремени жени, хоспитализирани и лекувани во РЕ гинекологија со акушерство во Медицински центар во Штип.
Материјал и методи: Во последните двеипол години во РЕ гинекологија со акушерство од 2858 бремени жени 4 се хоспитализирани со длабока венска тромбоза на долниот екстремитет. Трите од нив беа прворотки на возраст од 22-30 години. Една од нив беше во 8 месец, а другите две во последните 1-2 недели од бременоста. Четвртата жена беше во 7 месец од третата по ред бременост, на возраст од 39 години. Сите се третирани со (LMWH) и тоа со амп. Фрахепан а 3000 ЕД с.ц на 12 часа во тек на 7-14 дена, во зависност од периодот до породувањето, а потоа еднаш на 24 часа уште 2-4 недели кај двете кои беа во 7 и 8 месец од бременоста. Двете кои добија DVT во последните 1-2 недели се породија со S.C заради Dysproportio fetalo-pelvina, а двете со DVT во 7-8 месец се породија спонтано. За време на породувањето и потоа 7-15 дена беа превенирани со Amp. Frahepan a 3000 ED еднаш на 24 часа. Пред почетокот на лекувањето на сите им беа направени рутински анализи на коагулациониот статус (крвна слика со број на тромбоцити, PT и APTT бидејки LMWH не се рефлектира на АРТТ како високомолекуларниот хепарин, заради што нема потреба од постојан лабораториски мониторинг.
Резултати: Кај пациентите со DVT после вториот ден од терапијата се покажа намалување на отокот на екстремитетот и намалување на болката. Несаканите ефекти од LMWH како тромбоцитопенија, крварење или алергиски реакции не се појавија.
Заклучок: LMWHАпсолутниот ризик за DVT во тек на бременоста е релативно мал. Нашите резултати покажаа вредност од 0,13%. Резултатите од материјали укажуваат на ризик од 0,13-0,5% на 1000 бремени жени. Развојот на LMWH во последните години понуди големи можности за поедноставување и на третманот на DVT, a не само во превентивни цели, заради што е побезбеден и поефикасен во смисла на намалување на ширење на тромбот и појавана на рекурентна тромбоза.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 29 Jan 2020 10:19
Last Modified: 29 Jan 2020 10:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23343

Actions (login required)

View Item View Item