50 години организирано крводарување во општина Штип со очекувани предизвици во наредниот период и можна организациона поставеност на трансфузиолошката служба во Република Македонија

Kamcev, Nikola and Vitlarova, Jordanka and Ivanova, Liljana and Kamceva, Milka (2004) 50 години организирано крводарување во општина Штип со очекувани предизвици во наредниот период и можна организациона поставеност на трансфузиолошката служба во Република Македонија. II Congress of Macedonian Society of Transfusion Medicine.

[thumbnail of II Congress of Macedonian Society of Transfusion Medicine, 2004.pdf]
Preview
Text
II Congress of Macedonian Society of Transfusion Medicine, 2004.pdf

Download (388kB) | Preview
[thumbnail of II Congress of Macedonian Society of Transfusion Medicine.pdf]
Preview
Text
II Congress of Macedonian Society of Transfusion Medicine.pdf

Download (14MB) | Preview

Abstract

Од 1953 година Црвениот крст на Република Македонија со своите општински организации на Црвен крст започнуваат со организирање на крводарителски акции и дарување на крв врз ново утврдени приниципи на доброволност, бесплатност и анонимност
Истата година на 19 март во приземјето на болничката зграда во Штип е отворена станица за трансфузија на крв. Крв се зема само на повик на дарители од кои голем дел се платени и фамилијарни. Првите крводарители се од редовите на вработените во болницата. Општинската организација на Црвен крст во Штип од 1953 година започна со континуирана здравствено-воспитна и мотивациска работа; подготовка на крводарителските акции; изготвување на информативно-пропаганден материјал, евиденција и изготвување на извештаи за работа и доделување на признанија на крводарителите. До 1973 година постои инцидентно платено крводарување кое во наредните години целосно се укинува. Крв се зема од доброволни крводарувања, од фамилни крводарители, но и крводарувања преку организирани крводарителски акции. Фамилијарниот начин на дарување крв се укинува во 1982 година. Повторно се појавува од 1992 година.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 16 Jan 2020 10:52
Last Modified: 16 Jan 2020 10:52
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23341

Actions (login required)

View Item View Item