Постигнати резултати на полето на крводарителството во општина Штип за периодот 1979-1988 година

Kamcev, Nikola and Kamceva, Milka (1989) Постигнати резултати на полето на крводарителството во општина Штип за периодот 1979-1988 година. Delo 74. ISSN 0350-2821

[thumbnail of Delo 74.pdf]
Preview
Text
Delo 74.pdf

Download (13MB) | Preview

Abstract

Десет годишните напори на РЕ трансфузиологија, Оптинскиот Црвен крст и сите потписници на Општествениот договор за унапредување на крводарителството, овозможија целосно покривање на потребите од свеѓа крв во работните единици на РО Медицински центар Штип.
Во изминатите 10 години планирани се вкупно 15.626 крводарувања. Собрани се вкупно 23.414 шишиња крв. Планот е исполнет со 149,8%.
Во овој труд се прикажани резултатите во период од 1979-1988 година по години, застапеност по возраст и пол, дарувања по прв пат и повеќе пати, како и социјалната структура на крводарителите.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 16 Jan 2020 10:48
Last Modified: 16 Jan 2020 10:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23336

Actions (login required)

View Item View Item