Потекло на материјалот од кој се формирани нуканските стени на Кожув планина

Boev, Blazo (1990) Потекло на материјалот од кој се формирани нуканските стени на Кожув планина. Faculty of Geology and Mining - Stip, Ohrid.

[thumbnail of mineralogija_petrologija3Boev.pdf] Text
mineralogija_petrologija3Boev.pdf

Download (2MB)

Abstract

Аналитичките податоци (микрофизнографските, хемиските, геохронолошките) за вулканските стени од Кожувскиот вулкански комплекс, покажуваат дека тие се по состав интермедијарни до кисели стени со доста варијабилен содржај на силициум диоксид и висок соджај на алкални а посебно на калијум. Големите варијации во содржајот на главните елементи во вулканските стени за ист содржај на силициум диоксид, можеме да ги објасниме со контаминација и асимилација на стени од примарната магма подобро одколку со процесите на фракционата кристализација на примарната магма. Како основно прашање кое овдека се поставува пред тоа е следното:ДАЛИ АНАЛИЗИРАНИТЕ СТЕНИ ПРЕТСТАВУВААТ РЕПРЗЕНТ НА "ПРИМАРНИОТ" РАСТОП ИЛИ ПАК СЕ ТИЕ ДЕРИВАТИ НА ЕДЕН РАСТОП ПОСИРОМАШЕН СО СИЛИЦИУМ ДИОСИД ВО ПРОЦЕСИТЕ НА ФРАКЦИОНА КРИСТАЛИЗАЦИЈА НА РАСТОПОТ (Crystal liquid fractionation).

Item Type: Book
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blazo Boev
Date Deposited: 28 Nov 2012 14:01
Last Modified: 19 Jun 2013 06:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2333

Actions (login required)

View Item View Item