Основни лабораториски тестови за дијагноза на хемостатски нарушувања кај болни во Медицинскиот центар во Штип

Dejanova, Vesna and Kamcev, Nikola and Vitlarova, Jordanka and Kamceva, Milka (2005) Основни лабораториски тестови за дијагноза на хемостатски нарушувања кај болни во Медицинскиот центар во Штип. In: 4ти Конгрес на Медицинските Биохемичари на Македонија, 1-4 June 2005, Struga, Macedonia.

[thumbnail of 4ти Конгрес на Медицинските Биохемичари на Македонија, 2005.pdf]
Preview
Text
4ти Конгрес на Медицинските Биохемичари на Македонија, 2005.pdf

Download (192kB) | Preview
[thumbnail of Poster .pdf]
Preview
Text
Poster .pdf

Download (447kB) | Preview

Abstract

Вовед: Лабораториските тестови се незаменливи за дијагноза и следење на хемостатските пореметувања, како и за следење на антикоагулантната терапија.
Цел: Да се прикажат основните лабораториски тестови и добиените резултати во РЕ Трансфузиологија, а кои служат за дијагноза на болни со хемостатски нарушувања.
Материјал и методи: Основни тестови што се користат во РЕ Трансфузиологија за дијагноза на болни со хемостатски пореметувања се: време на крварење; време на коагулација; Rumpel-Leede; одредување протромбинско време (РТ); одредување активирано парцијално тромбопластинско време (APTT); тромбинско време (ТТ); каолин-цефалинско време; тромбоцити; ретракција на коагулум; Howell-ово време, одредување фибриноген и фибриноген деградациони продукти. Се одредува активноста на F II, V, VII, VIII, IX и X, XI и XII. Се користат реагенси од фирмата biopool “A trinity biotech company”.
Резултати: Во текот на 2004 година направени се повеќе од 3000 лабораториски тестови за дијагноза на болни со хемостатски заболувања и околу 2000 тромботеста за правење на антикоагулантна активност кај болни со различни срцеви и мозочни тромбози, како и кај болни со тромботични промени на екстремитетите. Патолошките резултати се јавуваат во вид на скусени и продолжени вредности. Скусените вредности укажуваат на хиперкоагулабилна состојба, а продолжените вредности на хипокоагулабилност.
Заклучок:Основни тестови за дијагноза на коагулациони пореметувања во нашата пракса се скрининг тестовите. Одредување на број на Тр., одредување на време на крварење, PT, APTT и ТТ. Тестовите се дизајнирани да ги откријат пореметувањата во процесот на коагулација кои се примарно поврзани со пореметувањата на факторите од надворешниот и внатрешниот систем на коагулација и фибриногенот. Ни престојат активности за вклучување на нови лабораториски тестови за детекција на одредени хемостатски пореметувања.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 22 Jan 2020 08:16
Last Modified: 22 Jan 2020 08:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23321

Actions (login required)

View Item View Item