Раѓање и развој на професијата медицинска сестра во градот Штип

Kamcev, Nikola and Hadzi-Vasileva, C and Kamceva, Milka and Vitlarova, Jordanka and Josimovska, Elena and Ikonomovska, Lidija and Kukubaeva Belik, Jasmina (2001) Раѓање и развој на професијата медицинска сестра во градот Штип. In: First Balkans Congress for History of Medicine, 2001, Strumica, Macedonia.

[thumbnail of First Balkans Congress for History of Medicine.pdf]
Preview
Text
First Balkans Congress for History of Medicine.pdf

Download (301kB) | Preview

Abstract

Цел на трудот е да се прикаже историскиот развој на професијата медицинска сестра по првата светска војна. Првите образовани медицински сестри во лулката на сестринството, градот Штип, се вработуваат во 1924 година по враќањето од школувањето во Белград. Веднаш по вработувањето во антималаричната станица овие сестри во Штип на многу Штипски девојки им ја откриваат перспективата за стручно образование и висок хуманизам на дотогаш непознатата професија - медицинска сестра, позив кој по природата на нештата, па и по други квалитети и одлики и припаѓа на жената.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 27 Jan 2020 09:59
Last Modified: 27 Jan 2020 09:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23285

Actions (login required)

View Item View Item