Инфективни ризици поврзани со трансфузија на целокупна крв, еритроцитни концентрати, свежа изогрупна и универзална плазма-наши искуства

Kamcev, Nikola and Vitlarova, Jordanka and Kamceva, Milka and Ikonomovska, Lidija and Jankulovska, Stamenka (2003) Инфективни ризици поврзани со трансфузија на целокупна крв, еритроцитни концентрати, свежа изогрупна и универзална плазма-наши искуства. In: IInd Macedonia Congress of Infectious Diseases, 20-24 May 2003, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of IInd Macedonia Congress of Infectious Diseases, 20-24.05.2003, Ohrid, Macedonia.pdf]
Preview
Text
IInd Macedonia Congress of Infectious Diseases, 20-24.05.2003, Ohrid, Macedonia.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Poster.pdf]
Preview
Text
Poster.pdf

Download (312kB) | Preview

Abstract

Цел на трудот: Да се прикажат инфективните ризици поврзани со трансфузија на крв и плазма.
Материјал и методи: Во работната единица Трансфузиологија во Штип секоја крвна единица задилжително се тестира за детекција и потврдување присуство на маркери на следните трансузиски – трансмисивни болести: Hepatitis tip B (HBsAg), SIDA(anti-HIV ½) Hepatitis tip C 9anti-HCV) I sifilis- TPHA. За откривање и потврдување користени се ЕЛИСА тестови од трета генерација од фирмата TREPANOSTIKA TP-Mikroelisa system na Organon Teknika
Резултати: Во изминатите три години дарувани се 9898 доброволни, неплатени крвни единици. Истите задолжително се серолошки тестирани за откривање присуство на HBsAg, anti-HCV, anti-HIV I Treponema pallidum antitela. Kaj 246 (2,46%) e детектирано присуство на HBsAg. Кај 130 (1,3%) е откриено присуство на анти-HCV, a prisustvo na anti-HIV I Treponema pallidum антитела небеше откриено кај ниту еден од испитаните серумски примероци. Од 1350 трансфундирани болни, посттрансфузиска појава на анти-HCV докажавме кај 0,29% болни, а појава на HBsAg кај 0,32%.
Заклучок: Превенцијата од пренесување на трансфузиски инфективни заболувања започнува со: земање крв од лица со помал ризик-доброволни, неплатени, спроведена анкета за самоисклучување, рационална и оптимална примена на крв, воведување на ефикасни процедури за бактериолошка и вирусна инактивација. Тестирања на секоја крвна единица за детекција на трансфузиски трансмисивни заболувања со високо сензитивни и специфични тестови.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 24 Jan 2020 12:53
Last Modified: 24 Jan 2020 12:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23278

Actions (login required)

View Item View Item