Профилакса на Hepatitis B кај деца родени од HBsAg позитивни мајки во Mедицински центар во Штип

Kamceva, Milka and Kamcev, Nikola and Vitlarova, Jordanka and Siskova, Dijana and Karagozova, Glorija and Grkov, Velik and Ikonomovska, Lidija (2003) Профилакса на Hepatitis B кај деца родени од HBsAg позитивни мајки во Mедицински центар во Штип. In: IInd Macedonia Congress of Infectious Diseases, 20-24 May 2003, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of IInd Macedonia Congress of Infectious Diseases, 20-24.05.2003, Ohrid.pdf]
Preview
Text
IInd Macedonia Congress of Infectious Diseases, 20-24.05.2003, Ohrid.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Poster.pdf]
Preview
Text
Poster.pdf

Download (416kB) | Preview

Abstract

Цел на трудот: Профилакса на вертикална трансмисија на Hepatitis B.
Материјал и методи: Децата родени од HBsAg позитивни мајки веднаш по породувањето се тестирани за утврдување присуство на HBsAg со Микроелиса тест од трета генерација (Organon Teknika). Како потврден тест е користен Lia Tek HCV (Organon Teknika). Наредните тестирања се извршени пред апликација на втора доза HB вакцина, потоа 1 месец по добивање на втора профилактична доза, потоа пред апликација на третата и 1, 6 и 12 месеци по третата профилактична доза. Се детектираше и присуство на анти-HBs (Nubenco Diagnostics, Inc. One Kalisa Way, Paramus, (U.S.A.).
Резултати: од 1050 редовно тестирани бремени жени присуство на HBsAg е откриено кај 14(1,33%). Кај ниту една од испитуваните бремени ѓени не е регистриран акутен хепатит, ниту пореметување на хепаталниот и ензимскиот статуст. Веднаш по породувањето сите 14 новородени деца се тестирани за присуство на HBsAg. Кај ниту едно не е откриено присуство на HBsAg..Поради тоа аплицирани се i.m. 0,5 ml ) ENGERIX генетички произведена HB вакцина. Серум (HBIG) не аплициравме поради немање можност од набавка. Еден месец по апликацијата на втората доза HB вакцина, потоа 1, 6 и 12 месеци од апликацијата на третата доза HB вакцина, серумски примероци од новородените деца се тестирани за откривање присуство на HBsAg I anti - HBs.. Testirawata poka\aa negativni rezultati. Kaj ни едно од испитаните деца не е регисран акутен хепатит, ниту пореметување на хепаталниот и ензимскиот статус.. И покрај забраната за доење дел од децата се доени без наша согласност.
Заклучок: И покрај тоа што нашите резултати се разликуваат од многу податоци во литературата со иста или слична цел, сепак препорачуваме профилактичен третман на сите новородени деца од HBsAg позитивни мајки со HBIG I HB вакцина, и забрана за доење.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 24 Jan 2020 12:26
Last Modified: 24 Jan 2020 12:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23277

Actions (login required)

View Item View Item