Примена на дендримери како современа платформа за испорака на лекови

Drakalska, Elena and Angelovska, Bistra and Miteva, Natasa (2019) Примена на дендримери како современа платформа за испорака на лекови. Фармацевтски информатор. pp. 44-50. ISSN 1409-8784

[thumbnail of Информатор-2019-дендримери.pdf]
Preview
Text
Информатор-2019-дендримери.pdf

Download (216kB) | Preview
[thumbnail of index.html] Text
index.html

Download (69kB)

Abstract

Испораката на терапевтски активни супстанци до целното ткиво претставува огромен проблем во терапијата на многу болести. Конвенционалната терапија се карактеризира со слаба биорасположивост, намалена ефективност, несакани ефекти и намалена селективност. Со цел да се надминат овие проблеми, како потенцијална стратегија е инкорпорирање на активните супстанци во наночестички. Како носачи на различни видови лекови, наночестичките обезбедуваат контролирана испорака на активната супстанца до целното ткиво, заштита од брза деградација и клиренс и висока терапевтска концентрација. Постигнувањето на оптималната терапевтска концентрација со помош на наночестички во таргет ткивата ја налага потребата и од пониска доза на активната супстанца. Контролирањето на терапевтската концентрација на активната супстанца е од клучно значење за постигнување на оптимални резултати со минимизирани несакани ефекти

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elena Drakalska
Date Deposited: 13 Feb 2020 12:09
Last Modified: 13 Feb 2020 12:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23258

Actions (login required)

View Item View Item