Алтернативни мандибуларни анестезии

Dimova, Cena (2019) Алтернативни мандибуларни анестезии. In: Работилница на трет циклус на студии на Дентална медицина, 06 Nov 2019, Stip, Macedonia.

[thumbnail of работилница - трет циклус на студии Дентална медицина - Цена Димова.pdf]
Preview
Text
работилница - трет циклус на студии Дентална медицина - Цена Димова.pdf - Supplemental Material

Download (130kB) | Preview
[thumbnail of Работилница трет циклус 06.11.2019.pdf]
Preview
Text
Работилница трет циклус 06.11.2019.pdf - Presentation

Download (3MB) | Preview

Abstract

Вовед: Анестезија на инфериорниот алвеоларен нерв ( inferior alveolar nerve block - IANB), познат и како „стандардна или класична мандибуларна анестезија“ се користи за да се обезбеди анестезија на долните заби. Сепак, оваа техника има стапка на успех од само 80 до 85 проценти, со наоди за уште пониски стапки. Истражувачите ги опишале другите техники како алтернативи на традиционалниот пристап, од кои докажано се веродостојни техниките Gow-Gates - мандибуларниот нервен блок и Акиноси-Вазирани – техника при затворена уста кои се покажаа сигурни. Стоматолозите кои знаат како да ги изведуваат сите три техники ја зголемуваат веројатноста за обезбедување на успешна мандибуларна анестезија кај секој пациент.
Цел: Во оваа работилница техниката Gow-Gates ќе биде интерпретирана со геометриски пристап базиран на линии и рамнини кои овозможуваат да се прикаже математички. Притоа, едноставниот, но концизен метод за постигнување на местото на инјектирање, е претставен со дефинитивен сооднос помеѓу анатомскиот пат на иглата и формална геометриски и математички модел.
Заклучок: Алтернативните техники се индицирани и се применуваат при реализација на стоматолошки интервенции за кои е потребна безболност, се изведува во мандибуларниот лак, а особено се поволни кога пациентот дава податоци за непостигната анестезираност во минатото.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 17 Dec 2019 11:37
Last Modified: 17 Dec 2019 11:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23147

Actions (login required)

View Item View Item