Инкорпорирање на Македонците муслимани како дел од македонската нација

Stojanovski, Strasko (2008) Инкорпорирање на Македонците муслимани како дел од македонската нација. In: Историја. Сојуз на историчарите на Република Македонија, Skopje, pp. 141-158. ISBN 0579-0263

[thumbnail of istorija2008strasko.pdf] Text
istorija2008strasko.pdf

Download (10MB)

Abstract

Конттинуираниот прогрес на македонската нација, по крајот на Втората Светска војна, се одвивал во рамките на новосоздаденара федерална единица НР Македонија (од 1963 г. СР Македонија), која била дел од федералната единица НФР Југославија (од 1963 година во СФР Југославија), како и Пиринскиот дел на Македонија (до судирот во Информирото, во 1949 година). Институционалниот контектс бил обезбеден во рамките на НР (СР) Македонија, но високиот степен на централизација воведен со уставот на ФНРЈ во 1947 година, како и раскинот со Информирото, воведувањето на колективизација и национализација, како дел од новиот идеолошки систем, влијаеле за развојот на националната конструкција во однос кон македонската - нација - држава.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 28 Nov 2012 10:22
Last Modified: 11 Jun 2013 08:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2313

Actions (login required)

View Item View Item