Импликации од дијабетес мелитус кај акутен коронарен синдром

Kostova, Marika (2019) Импликации од дијабетес мелитус кај акутен коронарен синдром. Other thesis, Goce Delcev University Stip.

[thumbnail of magisterski trud-converted.pdf]
Preview
Text
magisterski trud-converted.pdf

Download (837kB) | Preview

Abstract

Коронарната артериска болест (КАБ) е водечка причина за морбидитет и морталитет кај пациентите со дијабетес мелитус.Пациенти со дијабетес е поверојатно дадоживеат акутен миокарден инфаркт (АМИ) или срцева слабости истите се изложени на поголем ризик за смрт по акутно кардијално заболување, отколку оние без дијабетес.Материјали и методи. Во Клиничката болница во Штип беа анализирани вкупно 45 пациентахоспитализирани поради акутен корнарен синдром во период од 3 последователни месеца. Беше направена споредба во антропометриски, метаболни параметри и исходот од акутниот коронарен настан. Резултати:Од вкупно 45 анализирани пациенти, 23 беа без дијабетес и 22 со дијабетес. Двете групи статистички значајно се разликуваа во:возраста, претходна историја за хипертензија, висина на креатинин, висината на триглицеридите и потребата од бај пас(56,8±8,5 наспроти 64,3±6,5 години; 82,8±36,6 наспроти 128,5±173μmol/l,2,0±1,3 наспроти 2,3±0,8mmol/l, 0наспроти 40,9%, соодветно, р<0,05). Во целата анализирана група имаше само еден егзитуси тоа во групата со дијабетес. Лицата со акутен корнарен синдром и дијабетес имаа почесто срцева слабост и потреба од аортокоронарен бајпас (34,8 наспроти 56,5%, 0 наспроти 40,8%).Заклучок:Лицата со дијабетес кои доживуваат акутен коронарен настан имаат полош краткорочен исход во однос на оние без дијабетес.

Item Type: Thesis (Other)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 10 Dec 2019 13:15
Last Modified: 10 Dec 2019 13:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23077

Actions (login required)

View Item View Item