Paste – a perfect material for underground excavations voith backfilling

Despodov, Zoran and Mijalkovski, Stojance (2010) Paste – a perfect material for underground excavations voith backfilling. In: IV Стручно советување на тема: „Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини”, 12-13 Nov 2010, Пробиштип, Р.Македонија.

[thumbnail of Trud 23. Pasta, sovrsen materijal za zapolnuvanje na podzemnite otkopani prostori.pdf] Text
Trud 23. Pasta, sovrsen materijal za zapolnuvanje na podzemnite otkopani prostori.pdf

Download (3MB)

Abstract

Еволуцијата на технологијата на откопување со заполнување на откопаните простори е тесно поврзана со видот и карактеристиките на материјалот употребен како засип. Тргнувајќи од јаловиот материјал добиен при изработката на подготвителните објекти – сув засип, отпадниот материјал добиен од флотациските постројки – хидрозасип, потоа цементниот хидрозасип, денес во експанзија е примената на засип во вид на густа смеса т.н. паста. Во трудот се презентирани својствата, начинот на подготовка, транспортот, вградувањето на пастата во откопаните простори и некои досегашни искуства при употребата на пастата.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 28 Oct 2013 09:08
Last Modified: 28 Oct 2013 09:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2302

Actions (login required)

View Item View Item