Application of contemporary software solutions in mining

Mijalkovski, Stojance and Peltecki, Dragi and Despodov, Zoran and Armenski, Vanco (2010) Application of contemporary software solutions in mining. In: IV Стручно советување на тема: „Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини”, 12-13 Nov 2010, Пробиштип, Р.Македонија.

[thumbnail of Trud 21. Primena na sovremeni softverski resenija vo rudarstvoto.pdf] Text
Trud 21. Primena na sovremeni softverski resenija vo rudarstvoto.pdf

Download (3MB)

Abstract

Развојот на современото рударство во светот е во постојан подем, благодарејќи на се поголемата директна примена на информатичката технологија во рудниците. Истата овозможува побрза обработка на податоците, интерпретација на добиените резултати, компјутерско моделирање и визуелно претставување на одделните рударски операции, како и самиот рудник во тродимензионален облик. Постојат повеќе софтверски пакети коишто се наменети за решавање на проблеми во рударството, меѓу кои е и софтверот „Surpac” кој ќе биде обработен во овој труд.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 28 Oct 2013 09:43
Last Modified: 28 Oct 2013 09:43
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2300

Actions (login required)

View Item View Item