Review of the possibilities for application of the undercut and fill mining technology with weak concrete fill in lead and zinc mines

Despodov, Zoran and Mijalkovski, Stojance and Mehandziski, Nikola and Gocevski, Borce (2009) Review of the possibilities for application of the undercut and fill mining technology with weak concrete fill in lead and zinc mines. In: III Стручно советување на тема: „Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини”, 04-05 Dec 2009, Македонска Каменица, Р. Македонија.

[thumbnail of Trud 12. Razgleduvanje na moznostite za primena na tehnologijata za otkopuvanje so zapolnuvanje na otkopanite prostori so zasip od slabi betoni vo rudnicite za olovo i cink.pdf] Text
Trud 12. Razgleduvanje na moznostite za primena na tehnologijata za otkopuvanje so zapolnuvanje na otkopanite prostori so zasip od slabi betoni vo rudnicite za olovo i cink.pdf

Download (3MB)

Abstract

Технологиите за откопување со заполнување на откопаните простори со слаби бетони, каде што се формира вестачки кров и откопувањето напредува одозгора-надолу (Undercut and fill mining) наоѓаат се поголема примена во рудниците за експлоатација на метални руди. Оваа технологија на откопување осебено се применува во неповолни работни средини и средно вредни руди каде што неможе успешно да се примени методата за кровно откопување во хоризонтални појаси со заполнување на откопаните простори-одоздола нагоре (Cut and fill mining). Во овој труд се презентирани можностите за нејзина примена во нашите рудници за олово и цинк.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 28 Oct 2013 09:29
Last Modified: 28 Oct 2013 09:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2289

Actions (login required)

View Item View Item