Процена на екстерните транспортни трошоци за патната инфраструктура

Spiroski, Darko and Krakutovski, Zoran and Glavinov, Aleksandar (2019) Процена на екстерните транспортни трошоци за патната инфраструктура. In: First Macedonian Road Congress, 7-8 Nov 2019, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of Paper_T6-2_ПРОЦЕНА НА ЕКСТЕРНИТЕ ТРАНСПОРТНИ ТРОШОЦИ_DS_ZK_AG.pdf]
Preview
Text
Paper_T6-2_ПРОЦЕНА НА ЕКСТЕРНИТЕ ТРАНСПОРТНИ ТРОШОЦИ_DS_ZK_AG.pdf

Download (420kB) | Preview
[thumbnail of Zbornik_UREDUVACKI_Sodrzina.pdf]
Preview
Text
Zbornik_UREDUVACKI_Sodrzina.pdf

Download (563kB) | Preview

Abstract

Целта на истражувњето е да го прикаже значењето на екстерните транспортни трошоци во
анализата трошоци-користи (СВА). Во СВА се обрнува поголемо внимание за пресметка на
директните трошоци и бенефити кои се предизвикани или ќе бидат предизвикани од градбата
на некој инфраструктурен објект. Екстерните трошоци и нивното кванитифицирање значајно
влијаат на резултатите кои се добиваат со СВА, а со тоа и директно влијаат на показателите на
исплатливост на идната планирана инвестиција. Во овој труд се разгледани екстерните
трошоци на транспортот, нивното значење и нивната монетарна вредност. Користени се
референтни документи кои се користат во државите од Европската Унија како и студии и
анализи “трошоци-користи” кои беа реализирани за проекти од транспортната инфраструктура
во Република Македонија во изминатите десетина години. Овие проучувања овозможуваат да
се дефинира методологија за процена на екстерните транспортни трошоци за примена во
анализите “трошоци-користи” од проектите за транспортната инфраструктура во нашата
држава. Врз основа на анализите презентирани во трудот дадени се заклучоци и препораки
Клучни зборови
Анализа трошоци-користи, екстерни трошоци, патна инфраструктура

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Civil engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Glavinov
Date Deposited: 19 Nov 2019 09:30
Last Modified: 19 Nov 2019 09:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22882

Actions (login required)

View Item View Item