Звучните бариери како мерка за заштита од сообраќајната бучава

Glavinov, Aleksandar and Dimov, Gorgi and Micova, Marija (2019) Звучните бариери како мерка за заштита од сообраќајната бучава. In: First Macedonian Road Congress, 7-8 Nov 2019, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of Paper_T4-2_ЗВУЧНИТЕ БАРИЕРИ_AG_GD_MM.pdf]
Preview
Text
Paper_T4-2_ЗВУЧНИТЕ БАРИЕРИ_AG_GD_MM.pdf

Download (981kB) | Preview
[thumbnail of Zbornik_UREDUVACKI_Sodrzina.pdf]
Preview
Text
Zbornik_UREDUVACKI_Sodrzina.pdf

Download (563kB) | Preview

Abstract

Загриженоста од негативните ефекти на бучавата е произлезена од брзата експанзија на
транспортната инфрастуктура која во голема мерка влијае врз животната средина и ги натера
земјите од Европа, САД, Австралија и Далечниот Исток на масовна употреба на звучните бариери
кои се наменети да ја намалат бучавата во урбаните, полу-рурални и рурални средини. Звучните
бариери можат да бидат рефлексивни, апсорптивни и реактивни како и бариери изработени од
бариерни материјали (почва, дрва, лим - метал, бетон, тула, пластика, ПВЦ, фиберглас, слама
итн.).Доколку постои можност треба да се избегнува употребата на звучните бариери затоа што
истите ја зголемуваат цената на патот. Избегнување од употребата на звучните бариери е можно
доколку имаме можности да при проектирање на главни патишта се води сметка да се прават
колку што е можно подалеку од населени места и да се внимава на дизајнот на патот вклучувајќи
ги попречениот и надолжениот профил или можноста за изградба на тунели и ограничување на
брзината на движењето на возилата. Сообраќајната бучава се смета за феномен на дваесеттиот
век.
Клучни зборови
Aпсорптивни бариери, животна средина, звучни бариери, пат, рефлексивни бариери, сообраќајна
бучава.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Civil engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Glavinov
Date Deposited: 19 Nov 2019 09:28
Last Modified: 19 Nov 2019 09:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22880

Actions (login required)

View Item View Item