Примена на кружни крстосници како современи решенија врз безбедноста во сообраќајот

Glavinov, Aleksandar and Dimov, Gorgi and Armenska, Branka (2019) Примена на кружни крстосници како современи решенија врз безбедноста во сообраќајот. In: First Macedonian Road Congress, 7-8 Nov 2019, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of Paper_T1-6_ПРИМЕНА НА КРУЖНИ КРСТОСНИЦИ_AG_GD_BA.pdf]
Preview
Text
Paper_T1-6_ПРИМЕНА НА КРУЖНИ КРСТОСНИЦИ_AG_GD_BA.pdf

Download (815kB) | Preview
[thumbnail of Zbornik_UREDUVACKI_Sodrzina.pdf]
Preview
Text
Zbornik_UREDUVACKI_Sodrzina.pdf

Download (563kB) | Preview

Abstract

Апстракт
Во последните две децении често се практикува примената на кружни крстосници како
современи решенија со кои се зголемува безбедноста на сообраќајот Со кружните крстосници
се намалува бројот на конфликтни точки и се зголемува протокот на возила.Користењето на
кружни крстосници се зголемува поради нивниот едноставен концепт и позитивен ефект врз
одвивање на сообраќајот и сообраќајната безбедност како и намалувањето на негативните
влијанија врз животната средина. Во трудот правиме детална категоризација помеѓу составните
елементи на крстосниците со концентричен кружен тек и крстосниците со спирален кружен тек,
како и нивните (позитивни и негативни) особини. Примената на сообраќајни решенија со кружни
крстосници се анализира заради зголемување на безбедноста на сообраќајот, заштита на
животната средина и еколошките влијанија. Резултатот од истражувањата што се спроведени
во европските држави е дека кружните крстосници за разлика од сигнализираните, класични
крстосници имаат голема предност затоа што се намалува на бројот на сообраќајни незгоди го
зголемува протокот на сообраќај.
Клучни зборови
Кружни крстосници, проток на возила, безбедност, сообраќајна сигнализација, животна средина,
класични крстосници и сообраќај.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Civil engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Glavinov
Date Deposited: 19 Nov 2019 09:23
Last Modified: 19 Nov 2019 09:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22879

Actions (login required)

View Item View Item