Моделски испитувања за одредување на искористувањето и осиромашувањето на рудата

Mijalkovski, Stojance and Despodov, Zoran and Mirakovski, Dejan and Adjiski, Vancho and Doneva, Nikolinka (2019) Моделски испитувања за одредување на искористувањето и осиромашувањето на рудата. In: XII Стручно советување од областа на подземната и површинската експлоатација (Подекс-Повекс 2019), 01-03 Nov 2019, Strumica, Macedonia.

[thumbnail of Trud 108. Modelski ispituvanja za odreduvanje na iskoristuvanjeto i osiromasuvanjeto na rudata.pdf]
Preview
Text
Trud 108. Modelski ispituvanja za odreduvanje na iskoristuvanjeto i osiromasuvanjeto na rudata.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Коефициентите за искористување и осиромашување на рудата се многу важни параметри кај сите рударски откопни методи, а посебно се значајни кај подетажната откопна метода со зарушување на рудата. Кај оваа рударска откопна метода постои обратнопропорционална зависност помеѓу искористувањето и осиромашувањето на рудата, односно со зголемување на едниот коефициент се зголемува и другиот, како и обратно.
Во овој труд ќе бидат презентирани начините на кои можат да се одредат најважните параметри кои имаат влијание врз коефициентот за искористување и осиромашување на рудата, кај подетажната откопна метода со зарушување на рудата, со примена на моделски испитувања.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Engineering and Technology > Materials engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 08 Nov 2019 12:17
Last Modified: 08 Nov 2019 12:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22825

Actions (login required)

View Item View Item