Оскултација – техничко набљудување на хидројаловиште

Golomeov, Blagoj and Golomeova, Mirjana and Zendelska, Afrodita (2019) Оскултација – техничко набљудување на хидројаловиште. Natural resources and technology, 13 (13). pp. 11-16. ISSN 185-6966

[thumbnail of document 1.pdf]
Preview
Text
document 1.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Јаловиштата дефинирани како Инсталации за отпад согласно Законот за минерални суровини претставуваат брана и таложно езеро. Сите брани со висина поголема од 15 метри, како што се сите хидројаловишта во РСМ, припаѓаат на групата објекти кои мораат трајно да се следат заради нивната потенцијална деструктивност кон пошироката околина. Затоа, тие треба редовно да се следат преку визуелно и контролно набудување. Законска обврска е, врз основа на сите добиени информации и податоци, презентирани во соодветниот елаборат, годишно да се проценува стабилноста на инсталацијата и нејзиното влијание врз поширокото опкружување. Целта на овој труд е да се прикажат потребните активности што треба редовно да се преземаат со цел ефикасно и безбедно управување со овие објекти и исполнување на законските обврски.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Afrodita Zendelska
Date Deposited: 25 Oct 2019 13:08
Last Modified: 25 Oct 2019 13:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22742

Actions (login required)

View Item View Item