Улогата на црквата некогаш и денес

Koceva, Daniela (2017) Улогата на црквата некогаш и денес. In: International Scientific Conference St.Kliment’s Lifework.

[thumbnail of ПРОГРАМА Klimentovo delo.pdf]
Preview
Text
ПРОГРАМА Klimentovo delo.pdf

Download (745kB) | Preview
[thumbnail of 1 Daniela ЗБОРНИК-КЛИМЕНТОВОТО ДЕЛО.pdf]
Preview
Text
1 Daniela ЗБОРНИК-КЛИМЕНТОВОТО ДЕЛО.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Република Македонија претставува еден од најкомплексните и најавтентични примери за измешаноста и за сложеноста на различни религиски односи. Во последните неколку години често сме доведени во ситуација да полемизираме и да дебатираме за позицијата, улогата, функционирањето и за задачите на нашата црква, но и на сите други религиозни заедници и групи. Црквата (и другите верски заедници) имала улога да се грижи исклучиво за духовниот живот на граѓаните (и тоа сосема ограничено), без право да дискутира, дебатира, презентира свои ставови и да зазема позиции за релевантни теми од секојдневното живеење на граѓаните. Наследството што го носиме од претходниот систем не ни дозволувало да ја перцепираме црквата како институција со целосно право да наметнува свои ставови за општественото живеење на луѓето. До денешен ден, дваесетина години во плурализам, сè уште во Македонија нема разлика и не се познава до каде е неопходната секуларност. Од друга страна, улогата на црквата во нашата постара историја и нејзината просветителска и преродбеничка дејност е огромна и призната. Затоа денес се судираме со два релевантни концепта. Клучни зборови: религија, црква, секуларизација, политика.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Daniela Koceva
Date Deposited: 24 Oct 2019 10:49
Last Modified: 24 Oct 2019 10:49
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22702

Actions (login required)

View Item View Item