Административно - територијална поделба на Битола и Битолско (минато, состојби и перспективи)

Dimitrov, Nikola (2004) Административно - територијална поделба на Битола и Битолско (минато, состојби и перспективи). Битолски весник, Год. XL, бр.2019-2034, фељтон од 18.II. до 02.VI.2004. (Unpublished)

[thumbnail of Фељтон во 16 продолженија]
Preview
Other (Фељтон во 16 продолженија)
д-р Никола В. Димитров, Административно територијална поделба на Битола и Битолско...,Битолски весник,Фељтон,2004.PDF

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во фељтонот од 16 продолженија прикажана е административно - територијалната поделба на Битола и Битолско од најстари времина до денес. Даден е опис на Хераклеа - прв центар во Пелагонија, воено стратешки центар и седиште на епископија. Потоа следи, опширен опис на Битола како средновековен центар, па опис за време на отоманскиот период и нејзиниот развој и подем до центар на Руменискиот елает (покраниа) и центар на вилает. Изнесени се податоци на Битола како центар во текот на 20 век, нејзиниот подем во периодот на СФРЈугославија, па Битола како регионален центар, центар на општина и др. Напоредно изнесени се анализиа за состојбите со бројното движење на населението, миграциите, демографското стареење итн.

Item Type: Other
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 30 Sep 2019 08:13
Last Modified: 30 Sep 2019 08:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22608

Actions (login required)

View Item View Item