Компаративен осврт на пенитенцијарни услови за жената - затвореник во земјите од поранешна Југославија

Nanev, Lazar and Kosevaliska, Olga and Ivanova, Elena (2019) Компаративен осврт на пенитенцијарни услови за жената - затвореник во земјите од поранешна Југославија. Proceedings of VI International Conference "Social Changes in the global world" Faculty of Law, UGD, 1. pp. 441-464.

[thumbnail of NANEV KOSHEVALISKA MAKSIMOVA za repozitorium.pdf]
Preview
Text
NANEV KOSHEVALISKA MAKSIMOVA za repozitorium.pdf

Download (898kB) | Preview

Abstract

Пенитенцијарната установа и затвореничкото општество, се неминовни за разгледување кога како тема го имаме криминалитетот и неговите сериозни појавни облици. Класното општество, во сиот свој досегашен развој и алтернативите кои ги нуди, сѐ уште не изнајде поефикасно средство за спречување на криминалитетот. Во услови кога слободата на човекот станува најзначајно и најсеопфатно заштитено право, се создаваат услови да се согледа вистинската вредност на оваа казна. И колку и да се алармира за негативните депривации од затворањето, и за установата како „универзитет на криминалот“, сепак казната сама по себе сѐ уште се покажува како најупотребувана во насока на превоспитување и целокупна ресоцијализација.
Жената не без причина е именувана како понежен пол и во криминологијата, од самото извршување на кривичните дела, вид, начин па сѐ до нејзиното казнување, и затоа би било особено погрешно доколку искуствата на мажите затвореници, како побројни, ги пресликаме и ги земеме како општи за сите затвореници воопшто. Жените се далеку помалкубројни во однос на вкупните затвореници насекаде во светот, но многу поинаку го доживува лишувањето од слобода, целокупното издржување на казната и последиците од неа, па затоа и неминовно е одоеното разгледување. Она кое притоа се наметнува како нужно е анализирање пред сѐ, на условите во и под кои жената ја издржува затворската казна. Подолу следи компаративен приказ за условите под кои жените од земјите во поранешна Југославија ја издржуваат затворската казна, како и заклучоците за тоа колку сите земји имаат еволуирано низ годините во остварување на минималните права на жените -затворенички

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Elena Ivanova
Date Deposited: 27 Sep 2019 09:18
Last Modified: 27 Sep 2019 09:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22604

Actions (login required)

View Item View Item