Учителот и социјализацијата

Koceva, Daniela (2017) Учителот и социјализацијата. Зборник на трудови Петта научно-стручна трибина „Да се биде учител...“. ISSN ISBN: 978-608-244-470-3

This is the latest version of this item.

[thumbnail of Daniela Зборник трибина ФОН 2017-split-merge.pdf]
Preview
Text
Daniela Зборник трибина ФОН 2017-split-merge.pdf

Download (822kB) | Preview

Abstract

Социјализацијата е активен и долготраен процес кој се одвива во текот на целиот живот на
личноста. Таа не е еднонасочен процес, напротив социјализацијата е поврзана со секоја социјална
промена, па често пати во научната терминологија социјализацијата се изедначува со терминот
култивација. Социјализацијата е процес преку кој учиме да станеме членови на општеството,
преку интернационализација на нормите и вредностите на општеството, но и преку учење како да
ги играме нашите улоги на работник, граѓанин, пријател, родител, учител и сл. Таа претставува
воведување на младиот поединец во општествените процеси и односи, усвојување на духовни
творби, преку свесен целесообразен и организиран напор на општеството и неговите членство.
Целта на овој труд е да се укаже на евидентните проблеми присутни кај децата уште од најрана
возраст, утврдувајќи дел од причините зошто имаме проблеми со социјализирањето и кој е
одговорен за тоа?
Клучни зборови: социјализација, учител, семејство, ученик, социјални вештини.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Daniela Koceva
Date Deposited: 27 Sep 2019 08:17
Last Modified: 27 Sep 2019 08:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22578

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item