Дали шизофренијата е неизбежна

Velickova, Nevenka (2010) Дали шизофренијата е неизбежна. Medicus. pp. 25-26. ISSN 1857-5994

[thumbnail of 185318.JPG] Image
185318.JPG

Download (1MB)
[thumbnail of 185404.JPG] Image
185404.JPG

Download (1MB)

Abstract

Шизофренијата е полигенско-мултифакториелно заболување, за чие наследување се потребни повеќе гени комбинирани со фактори од надворешната средина. Ваквото наследување е поврзано со дејствување на повеќе мутирани “патолошки” гени лоцирани на различни локуси, од кои секој има многу мал ефект. Нивната комбинација создава различна предиспозиција за ова заболување. Ваквите предиспозиции немаат фенотипски ефект (тоа значи дека не се надворешно изразени) но можат да се пренесат на потомството и да се манифестираат под влијание на фактори од надворешната средина. Oвој тип на наследување не ги следи основните Менделеeви законитости на наследувањето.
Научниците потврдуваат дека 50-100 гени се вклучени во развојот на ова заболување, но како најчести се наведуваат: DTNBP1, NRG1, G72, COMT, DISCI, PPP3CC, EGR, WKL1, и GRM3.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 27 Nov 2012 13:55
Last Modified: 27 Nov 2012 13:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2240

Actions (login required)

View Item View Item