Ерос и Танатос во романите „Марта“ и „Другата Марта“ од Горјан Петревски

Denkova, Jovanka (2019) Ерос и Танатос во романите „Марта“ и „Другата Марта“ од Горјан Петревски. Detinjstvo, 45 (3). pp. 39-47. ISSN 0350-5286

[thumbnail of detinjstvo2019.pdf]
Preview
Text
detinjstvo2019.pdf

Download (843kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се осврнуваме на концептот за еросот и танатосот, двете дуалистички и опозициски сили, според теоријата на таткото на психоанализата - Фројд. Овие две концептуално бинарни опозиции се разгледуваат во контекст на две книги од богатото книжевно творештво на македонскиот писател за деца и млади – Горјан Петревски. Анализата ќе се сконцентрира на книгите „Марта“ и „Другата Марта“ и во трудот ќе се обидеме да ги издвоиме елементите на еросот и танатосот, да ги препознаеме и да ги објасниме нивните позадини, а пред сѐ нивните последици врз животот на младите луѓе.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 23 Aug 2019 08:59
Last Modified: 23 Aug 2019 08:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22346

Actions (login required)

View Item View Item