Управување со ризици и грешки во фармацевтската пракса

Angelovska, Bistra and Drakalska, Elena and Serafimovski, Bojan (2019) Управување со ризици и грешки во фармацевтската пракса. Фармацевтски информатор (52). pp. 48-53. ISSN 1409-8784

[thumbnail of Farmacevstki-informator_broj_52_juli_2019_web.pdf]
Preview
Text
Farmacevstki-informator_broj_52_juli_2019_web.pdf

Download (7MB) | Preview
[thumbnail of index.html] Text
index.html

Download (69kB)

Abstract

Грешките во фармацевтската пракса може да
се јават во кој и да е дел од производствениот
процес и издавањето на лекот на пациент. Дефинирани се како превентабилни случаи што може
да предизвикаат или да доведат до несоодветна
употреба на лекот или да нанесат штета на пациентот додека лекот е под контрола на здравствен
професионалец или пациент.
Цел на трудот е да ги прикажеме и класифицираме можните грешки во фармацевтската
пракса, да ги согледаме добрите пракси за управување со грешки и да предложиме соодветни
модели за превенирање и елиминирање на можноста за грешки.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elena Drakalska
Date Deposited: 12 Aug 2019 07:44
Last Modified: 12 Aug 2019 07:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22306

Actions (login required)

View Item View Item