Колоректален карцином – стапка на заболување по региони во Република Македонија во период 2007-2017

Stojkovski, Kire and Zhu, Jihe and Arsovska, Blagica and Kozovska, Kristina (2019) Колоректален карцином – стапка на заболување по региони во Република Македонија во период 2007-2017. In: Втор Конгрес на студенти по општа медицина, 09-10 May 2019, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Книга на апстракти .pdf]
Preview
Text
Книга на апстракти .pdf

Download (5MB) | Preview
[thumbnail of ImageMagick conversion from image to application/pdf]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
Kolorektalen karcinom.pdf

Download (207kB) | Preview

Abstract

Колоректалниот карцином е карцином на дебелото црево со многу висока инциденца, годишно зафаќајки околу милион лица. Кај машкиот пол веројатноста за појава на оваа болест е поголема 4.5% во споредба со таа кај женскиот пол која изнесува 3.2%. Цел: Целта на истражувањето е да се утврди стапката на заболени лица од колоректален карцином во Република Македонија по статистички региони, да се утврди присуство на неоплазми во колон и ректум, да се утврди вкупниот број на починати лица и да се утврди вкупниот број на направени тестови за окултно крварење како дел од скрининг програмата за рано откривање на колоректален карцином. Материјали и методи: Искористени се податоци за пациенти од Државниот завод за статистика на Република Македонија и од Центарот за јавно здравје – Битола и Скопје . Резултати: Резултатите од истражувањето опфаќаат пациенти кај кои има дијагностициран колоректален карцином и пациенти кои во определен временски период биле опфатени во скрининг програмата за колоректален карцином преку тестот за окултно крварење. Заклучок: Според резултатите може да се заклучи дека стапката на лица заболени од неоплазма во пределот на колонот е повисока отколку од неоплазма во ректум. Највисока стапка на заболување од неоплазми во предел на колон и во предел на ректум има во Пелагонискиот регион, додека најниска во предел на колон има во североисточниот регион, а на заболени од неоплазми во предел на ректум има во југоисточниот регион. Вкупниот број на починати во период 2007-2017 е 4487 лица. Во последните години има драстично зголемување на бројот на починати лица од колоректален карцином.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Yihe Zhu
Date Deposited: 24 Jul 2019 08:53
Last Modified: 24 Jul 2019 08:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22281

Actions (login required)

View Item View Item