Мерење и сумирање на ревизорскиот ризик

Jakimova, Ivona and Dimitrova, Janka (2019) Мерење и сумирање на ревизорскиот ризик. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, 11 (17). pp. 89-106. ISSN 1857- 7628

[thumbnail of МЕРЕЊЕ И СУМИРАЊЕ НА РЕВИЗОРСКИОТ РИЗИК.pdf]
Preview
Text
МЕРЕЊЕ И СУМИРАЊЕ НА РЕВИЗОРСКИОТ РИЗИК.pdf

Download (821kB) | Preview

Abstract

Во деловниот свет ревизијата претставува многу потребна активност бидејќи со
изразеното мислење го подига кредибилитетот на информациите презентирани во
финансиските извештаи. Ревизорите испитуваат, анализираат и ги спроведуваат
ревизорските постапки на финансиските извештаи, сѐ со цел да се открие дали тие содржат
материјално погрешни прикажувања. Целта на ревизорот е да добие доволен број докази за
да може да изрази разумно уверување дека финансиските извештаи не содржат материјално
значајни погрешни прикажувања. Утврдувањето на ревизорскиот ризик како концепт на
ревизијата, претставува значајна алатка при спроведувањето на процесот на ревизија.
Ревизорскиот ризик претставува многу битно начело бидејќи го одредува потребното време и
количината на тестови за да можат адекватно да се ревидираат финансиските извештаи.
Клучни зборови: ревизија, ревизорски ризик, разумно уверување, финансиски
извештаи, мислење, погрешни прикажувања.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Janka Dimitrova
Date Deposited: 12 Jul 2019 07:31
Last Modified: 12 Jul 2019 07:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22209

Actions (login required)

View Item View Item