Рехабилитација на дијабетна полиневропатија

Vasileva, Dance (2019) Рехабилитација на дијабетна полиневропатија. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 2019 (28). pp. 29-31. ISSN 1857-5994

[thumbnail of book1.pdf]
Preview
Text
book1.pdf

Download (9MB) | Preview

Abstract

Дијабетната полиневропатија (ДПН) е една од најчестите хронични компликации, која се јавува кај пациентите со дијабетес мелитус во отсуство на други причини за невропатија. Се карактеризира со прогресивен губиток на нервните структури и го зафаќа периферниот и автономниот нервен систем. Таа е важен медицински и економски проблем на глобално ниво, што се потврдува од зголемениот морбидитет во последните години и условува барање на различни терапевтски стратегии за нејзина профилакса и лекување. За да се постигне успех во терапијата, неопходна е континуирана контрола на гликемијата, правилно комбинирање на медикаментозниот третман со физикалните терапевтски агенси, што се насочени кон патогенетските механизми и имаат улога во нејзиното настанување

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Дијабетната полиневропатија, Рехабилитација, Кинезитерапија
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Dance Vasileva
Date Deposited: 20 Jun 2019 07:24
Last Modified: 20 Jun 2019 07:24
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22143

Actions (login required)

View Item View Item