Употреба на канабиноидите за третман на гадење и повраќање предизвикано од хемотерапија кај перидјатриската популација

Janeva, Martina and Serafimovska, Tijana and Darkovska-Serafimovska, Marija (2019) Употреба на канабиноидите за третман на гадење и повраќање предизвикано од хемотерапија кај перидјатриската популација. In: II Студентски конгрес на студенти по општа медицина, 09-10 May 2019, Stip, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of Apstrakt-CINV-pedijatric.pdf]
Preview
Text
Apstrakt-CINV-pedijatric.pdf

Download (181kB) | Preview
[thumbnail of CINV pediatric.pdf]
Preview
Text
CINV pediatric.pdf

Download (211kB) | Preview
[thumbnail of Програма_Студентски_Конгрес_2019.pdf]
Preview
Text
Програма_Студентски_Конгрес_2019.pdf

Download (882kB) | Preview

Abstract

Гадењето и повраќањето претставуваат важни одбрамбените реакции на човекот. Може да се манифестираат како симптоми на болеста, но понекогаш се резултат на несакани ефекти од разни лекови, особено хемотерапевтиците за третман на канцер. Фреквенцијата на гадење и повраќање зависи од еметогениот потенцијал на хемотерапевтиците. Околу 70% од пациентите кои примаат високо-еметогена хемотерапија се заштитуваат од акутна емеза со администрација на антиеметици. 30% од пациентите имаат симптоми на гадење и повраќање во подоцнежната фаза.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Darkovska-Serafimovska
Date Deposited: 21 May 2019 09:03
Last Modified: 21 May 2019 09:03
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22043

Actions (login required)

View Item View Item