EPIDIOLEX® (cannabidiol) орален раствор, нова надеж за пациенти со Lennox-Gastaut-ов и Dravet-ов синдром

Tosheva, Ubavka and Milanova, Simona and Serafimovska, Tijana and Darkovska-Serafimovska, Marija (2019) EPIDIOLEX® (cannabidiol) орален раствор, нова надеж за пациенти со Lennox-Gastaut-ов и Dravet-ов синдром. In: II Студентски конгрес на студенти по општа медицина, 09-10 Mај 2019, Мултимедијален центар, Штип. (Unpublished)

[thumbnail of Apstrakt-epidiolex.pdf]
Preview
Text
Apstrakt-epidiolex.pdf

Download (180kB) | Preview
[thumbnail of Epidiolex.pdf]
Preview
Text
Epidiolex.pdf

Download (282kB) | Preview
[thumbnail of Програма_Студентски_Конгрес_2019.pdf]
Preview
Text
Програма_Студентски_Конгрес_2019.pdf

Download (882kB) | Preview

Abstract

Lennox-Gastaut-ов (LGS) и Dravet-ов синдром (DS) се тешки форми на епилепсија кои се јавуваат во детска возраст. LGS се јавува помеѓу 2-та и 5-та година и се карактеризира со различни типови на напади, вклучувајќи мускулна контракција, атипични напади на отсустност и краткотрајно губење на свеста, предизвикувајќи нагло паѓање. DS (миоклонична епилепсија на новороденче) е тешка форма на епилепсија каде нападите започнуваат во првата година од животот и најчесто се поврзуваат со висока температура. Epidiolex (cannabidiol) е првиот и единствен одобрен канабиноид од страна на FDA за третман на конвулзии поврзани со LGS и DS. Од јуни 2018, тој претставува нова надеж за децата постари од 2 години со тешка форма на епилепсија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Darkovska-Serafimovska
Date Deposited: 21 May 2019 09:00
Last Modified: 21 May 2019 09:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22042

Actions (login required)

View Item View Item