Quo vadis Europa? Европската унија и Македонија

Nikodinovska Krstevska, Ana (2019) Quo vadis Europa? Европската унија и Македонија. In: Европската унија низ призмата на правото и политиките: одбележување на Денот на Европа 2019, 07 May 2019, Stip, Macedonia.

[thumbnail of QUO VADIS EUROPA-презентација Ден на Европа (2019).pdf]
Preview
Text
QUO VADIS EUROPA-презентација Ден на Европа (2019).pdf

Download (581kB) | Preview
[thumbnail of постер за ден на европа 2019 (последна верзија) .jpg]
Preview
Image
постер за ден на европа 2019 (последна верзија) .jpg

Download (490kB) | Preview

Abstract

Ова излагање беше презентирано на тематскиот семинар: Европската унија низ призмата на правото и политиките, организиран по повод одбележувањето на Денот на Европа 2019 на Правен факултет - Штип.
Во излагањето се говори за двојните стандарди на Европската унија која, од една страна се јавува како промотор на европските вредности како мирот, демократијата, владеењето на правото и слично, додека од друга страна преку поддржување на Договорот од Преспа, таа настапува спротивно на она за коешто се залага. Така, во презентацијата се анализираат неколку точку од Договорот од Преспа помеѓу Македонија и Грција, низ призмата на меѓународоното право, кои се спротивни на општите принципи на меѓународното право, но и на Виенската конвенција за договорно право од 1969, со што се потврдува дека Унијата применува двојни стандарди во очи на Договорот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 16 May 2019 10:39
Last Modified: 16 May 2019 10:39
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22036

Actions (login required)

View Item View Item