Невропатска болка кај пациент со relapsing – remitting мултипна склероза

Kalcev, Goce and Barbov, Ivan and Zisovska, Elizabeta (2019) Невропатска болка кај пациент со relapsing – remitting мултипна склероза. In: Втор конгрес на студенти по Општа медицина УГД, 10-11 May 2019, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Agenda i sodrzina Kongres UGD.pdf]
Preview
Text
Agenda i sodrzina Kongres UGD.pdf

Download (3MB) | Preview
[thumbnail of Nevropatska bolka.pdf]
Preview
Text
Nevropatska bolka.pdf

Download (281kB) | Preview
[thumbnail of Калцев, Барбов, Зисовска-постер.pdf]
Preview
Text
Калцев, Барбов, Зисовска-постер.pdf

Download (84kB) | Preview
Official URL: http://ugd.edu.mk

Abstract

Вовед: Мултиплекс склероза (МС) е автоимуно нарушување кое се карактеризира со инфилтрација на
имунолошки клетки и воспаление на централниот нервен систем (ЦНС) предизвикувајќи прогресивна
демиелинизација и невродегенерација. Невропатската болка кај пациентите со мултипна склероза е од централно
потекло.
Приказ на случај: 40-годишен маж, пациент од Велес, е дијагностициран со relapsing-remitting форма на
мултиплекс склероза. Во текот на две години, пациентот бил хоспитализиран повеќе пати на Универзитетската
клиника за неврологија во Скопје. Од пациентот беше побарано да изврши евалуација на фактот како
невропатската болка влијае врз неговиот животен стил, секојдневните активности, пешачењето, расположението,
спиењето, работата и односите со другите. Кај овој пациент најмногу се јавуваат трпнење на лицето и рацете,
сензации на ладно, електрични сензации, грчеви. Кај пациентот се третира невропатската болка типична за оваа
болест со антиконвулзивни лекови (габапентин, 1800 mg/дневно). Болката кај него најчесто се јавува на долните
екстремитети.
Резултати: Следниве патолошки наоди беа забележани при лабораториските испитувања: интерферон антителабета (5,018,40 pg/ml), гликоза (8,9 mmol/l), холестерол (5,02 mmol/l) и витамин Д3 (63, 90 ng/ml).
Заклучок: Со описот на нашиот пациент се надеваме дека успеавме одблиску да ве запознаеме со тоа колку
невропатската болка ја нарушува удобноста на пациентите со мултипна склероза.
Клучни зборови: мултиплекс склероза, невропатска болка, евалуација.
Р12 Neuropathic pain in a patient with relap

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elizabeta Zisovska
Date Deposited: 25 Oct 2019 08:31
Last Modified: 25 Oct 2019 08:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22023

Actions (login required)

View Item View Item