Разрешување конфликти и меѓународен тероризaм

Taneski, Nenad (2018) Разрешување конфликти и меѓународен тероризaм. КА ЕЛ ЕС – Принт Скопје, Skopje. ISBN 978-608-4581-41-3

[thumbnail of Меѓународен тероризам и разрешување конфликти монографија.pdf]
Preview
Text
Меѓународен тероризам и разрешување конфликти монографија.pdf - Published Version

Download (4MB) | Preview

Abstract

По 11 Септември сè се промени. Светот повеќе не е
безбеден како претходно, туку спротивно, на секој чекор – и не само во западните демократии – терористичките дејствувања секојдневно се зголемуваат, умираат невини луѓе, се предизвикува голема материјална штета, стравот полека влегува во коски. На сето тоа, од страна на САД и на ЕУ беа преземени бројни оправдани мерки за спречување на тероризмот, но сепак, меѓу другото, се отежнува
мобилноста на населението и се ограничуваат слободите на
движењето и соработката, се зголемија буџетските и приватните расходи за обезбедување минимална безбедност, а односите помеѓу луѓето во мултикултурните заедници се влошија.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Military Academy
Depositing User: Nenad Taneski
Date Deposited: 03 May 2019 08:23
Last Modified: 03 May 2019 08:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21962

Actions (login required)

View Item View Item