Растителните симболи во книжевноста за деца на Видое Подгорец

Lazarovska, Katerina and Denkova, Jovanka (2019) Растителните симболи во книжевноста за деца на Видое Подгорец. Knowledge - International Journal, Scientific Papers, 30.5. (5). pp. 1189-1194. ISSN 2545-4439

[thumbnail of mit2019.pdf]
Preview
Text
mit2019.pdf

Download (922kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се разгледува плодното творештво на Видое Подгорец. Се зборува за местото кое тој како писател го зазема во македонската литература за деца. Овде за разгледување се одбрани четири дела, преку кои ќе се открие и потврди самата поента на трудот. Пред сѐ, ќе се согледа важноста на делата за нивните читатели, поуките, поентата на писателот, пораките кои ги испраќа преку сите свои дела. Во своите дела, Видое Подгорец вметнува симболи, кои најмногу ги прикажува преку многубројниот растителен свет во своите дела. За овој труд податоците се добиени преку истражување, во одбраните дела, од кои две се романи, две дела се збирки раскази. Целта на овој труд, е да пронајде потребата, значењето на растителниот свет, кој преовладува и изобилува во делата на Подгорец. Се разгледува растението од симболички – литературен аспект, но и поврзаноста со содржината на делото. Растенијата во себе носат цврста порака и симболика, која авторот ја испраќа до своите читатели. Овде се користат дескриптивниот и причинскиот метод. Преку овие методи ќе се откријат опишат и откријат причините за изобилството на растителен свет, во одбраните дела на Подгорец, симболиката, значењето и сликовитоста.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 12 Apr 2019 10:46
Last Modified: 12 Apr 2019 10:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21918

Actions (login required)

View Item View Item